Меню
Twitter RSS Facebook
beta-версія

23:46 | 08/05/2024 | 0 комент.

У Великих Мостах пройшла науково-практична конференція на тему: «Андрей Шептицький - це Україна, будівничий, князь, лідер!»

У Великих Мостах пройшли заходи присвячені митрополиту Андрею Шептицькому. Розпочалися вони з Архиєрейської літургії, яку відправив у церкві Благовіщення Пресвятої Богородиці митрополит Львівський Ігор Возняк. Далі, відбулося освячення меморіальної дошки «Праведний митрополит Андрей», яку виготовили двоє скульпторів Микола та Тарас Король, зробили спільне фото з Владикою, також кожен охочий міг приєднатися до посадки лип, дубів та кленів на подвір’ї церкви та біля пам’ятника Провідникові ОУН Степанові Бандері.

По обіді усіх учасників делегації, які прибули з декількох районів та обласного центру запросили до Великомостівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. У фойє була організована виставка народної творчості під назвою «Таланти твої, Русь-Україно», яку представили гуртківці Радехівського району та міста Камянка-Бузька, Куличківський НВК І-ІІ ступенів, будинок учнівської творчості міста Белз, учні Великомостівської ЗОШ, центру ДЮТ. Відбувся спортивний фестиваль з волейболу.

Під час перерви ми познайомилися з учасниками конференції дізналися багато цікавого, а ще встигли поспілкуватися з вчителями, які прибули до нас з Луганської області обмінюватись досвідами.

Про захід, який проходив в ці вихідні ми дізналися від депутата Сокальської РР Андрія Сенюка. В інтерв’ю радіо «Сокаль» він розповів хто виступив організатором конференції, яка проходила у місцевій школі, кого було запрошено і на що був спрямований культурно-просвітницький захід.

Згодом, розпочалася довгоочікувана науково-практична конференція на тему: «Андрей Шептицький – це Україна, будівничий, князь та лідер!». Паралельно з цим проходив фестиваль української пісні у якому виступали учнівська молодь, хори, колективи та солісти зі Сокальщини, Червонограда, Радехівщини, Жовківщини, Яворівщини та Кам’янка-Бузького районів.

Поет, громадський діяч, лауреат державної премії України імені Тараса Шевченка, почесний громадянин міста Львів та член Громадської Ради «Святий Юр» Ігор Калинець презентував книжку присвячену Андрею Шептицькому. До неї також увійшли «Присвята Великому Митрополиту» уривок з роману відомого українського шестидесятника-політв’язня і правозахисника Миколи Горбаля «Повернення», а ще свідчення емігрантів з Великої України. Також Ігор Калинець подарував її кожному учаснику та 4 книжки Великомостівській школі.

Далі, учениці 10-Б класу зачитали свої доповіді проілюстровані слайдами про праведне життя митрополита, великого політика, громадського діяча та мецената.

Зазначимо, під час конференції паралельно проходило свято і нагородження учасників, як української пісні «Голос Руси України», так і організаторів, які доклали багато зусиль, аби провести такий грандіозний захід у Великих Мостах. Загалом було відзначено 25 людей, не лише Сокальського району, а й Жовківського, Радехівського, Яворівського та Кам’янка-Бузького. 

Прокоментувати

Ваша Email адреса не буде опубликована