Меню
Twitter RSS Facebook
beta-версія

16:23 | 19/04/2024 | 0 комент.

В історико-краєзнавчому музеї «Сокальщина» діє нова виставка

В історико - краєзнавчому музеї Сокальщина пройшло відкриття виставки «Сокальщина у роки Першої світової війни та в обороні Української держави 1914-1920 роки». На захід прийшло дуже багато школярів із вчителями, пересічні мешканці і місцеві ЗМІ.

Гасло виставки «Той хто не знає минулого блукатиме у майбутньому» і вона розкриває дуже цікаві та маловідомі факти про події, які відбувались на наших теренах на початку 20 століття, про зародження саме на Сокальщині Січових Стрільців, пластового руху тощо. Коротко про виставку та експонати, які в ній представлені розповів директор громадського історико-краєзнавчого музею Василь Волошин. Зокрема тут ми можемо побачити і зброю Січових Стрільців і їх форму. 

Із початком І Світової війни підрозділи Січових Стрільців вже сформувались у австрійській армії, яка забезпечила їх зброєю. В експозиції виставки є цікаві фотографії керівників та представників держав, які брали участь у цій війні. Проте основна увагу тут приділена подіям І світової війни, які проходили на теренах Сокальщини. Завдяки місцевому краєзнавцю Олександру Лукасевичу, музей отримав 129 документів, які і розповідають про бої, що відбувались на сокальській землі в 1914-1915 роках. 

Отже, відвідувачі можуть ознайомитись з військовими документами запеклих боїв вояків австрійської армії із російською на теренах Сокальщини, світлинами визначних діячів національно-визвольної боротьби і державотворення в часи підневільної України, Австро-Угорщиною та царською Росією. В експозиції є цікаві та оригінальні експонати декоративно-мистецького призначення, археологічні знахідки, документи політв’язнів про перебування на засланні. 

 

Отож, виставка «Сокальщина у роки Першої світової війни та в обороні Української держави 1914-1920 роки» буде тривати до січня 2017 року. Для відвідувачів музей працює щоденно, крім вихідних, з 11 до 16 години. Групові екскурсії по попередній домовленості. Контактний телефон: 067-163-97-86.

 

Прокоментувати

Ваша Email адреса не буде опубликована