Меню
Twitter RSS Facebook
beta-версія

01:56 | 26/04/2024 | 0 комент.

В свято Покрови вірні усіх церков молились до чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення

На площі Січових Стрільців відбувся молебен до Богородиці "Милосердя Двері" за участі семінаристів Львівської семінарії, духовні наставники спільно прочитали Молитву Андрея Шептицького за український народ. Настоятель храму св..аптостолів Петра і Павла о.Ярослав Кащук виголосив вітання та настановчі слова Блаженішого патріарха УГКЦ Святослава, зокрема і до вояків. 

Настоятель храму Архистратига Михаїла о.Ярослав Збитковиський також привітав парафіян із святом Покров Пресвятої Богородиці та нагадав історію чудотворної ікони Матері Божої Сокальської. Сягає вона 14 століття та пов’язана із створенням образу придворним художником короля польського і литовського Владислава Ягайла – Яковом Венжиком.

В знак чудодійного зцілення перед іконою Матері Божої Белзької (Ченстоховської), він вирішив написати образ, який йому, за переказами, допоміг творити ангел. Цю ікону він заніс до Сокаля, де і сам залишився служити в одній із церков, до якої відбувались паломництва. Матір Божа Сокальська Потішення подарувала здоров’я і зцілення багатьом людям.

В 1519 році під час набігу монголо-татар церква була спалена разом із святинею. Місто після спалення відновили, а на місці церкви спорудили каплицю, кули помістили ікону Пресвятої Матері, що знайшли неушкодженою на згарищі. Відтак, тут постав будинок для доглядальника. Знову до образу почали приходити люди. Згодом, образ потрапив до монастиря отців Бернардинів, де він дарував зцілення сотням-тисячам паломників. В сердині ХХ століття в 1951 році завершився перерозподіл земель, Сокаль і округа примкнули до радянського союзу. Це призвело до закриття монастиря Бернардинів, ікону із захристям передали до Польщі. Спочатку Чудодійний образ був поміщений в каплиці при монастирі Бернардинів в Кракові. А зараз він перебуває в костелі св.Станіслава Костки у Грубешові. Розповів о. Ярослав Збитковський.

Відтак, 19 серпня 2002 року оновлений образ був освячений святішим отцем з Кальварії Збжидовським, Папа Римський Іван Павло ІІ посвятив нові корони. Участь в урочистостях тоді взяли тисячі прочан, зокрема і з Сокальщини. Серед них наш митець Анатолій Покотюк із дружиною Наталею. Після цієї події художник розпочав роботу над однією із своїх кращих авторських робіт – копії Сокальської чудотворної ікони Матері Божої Потішення. Її можна побачити в музеї Анатолія Покотюка «Людина.Земля.Всесвіт». З огляду на багату і величну історію Матері Божої Сокальської, отець Ярослав запропонував щорічно одного дня вшановувати її та молити Бога аби надати святому образу відпусту для висловлення превселюдної поваги і шани.

Молитва до Пресвятої Матері Божої Сокальської полинула з уст настоятелів храму Вознесіння Господнього Української автокефальної православної церкви отця Володимира Жарського, парафії Римо-Католицької церкви отця Казимира.

Слова вітання з нагоди державного свята та власні роздуми про минуле і сьогодення висловив настоятель каплиці Благовіщення Пресвятої Богородиці УГКЦ отець Василь Партика. Він впевнений, що захисниками України нині є не тільки воїни, але і волонтери, вмілі керманичі при владі, батьки та діти, а також усі люди, які не впали духом.

Слова вітання захисникам України – воїнам різних поколінь висловили також представники влади – голова Сокальської районної ради Микола Пасько, керівник апарату Сокальської РДА Віра Білець та учасник АТО, міський голова Сокаля Вадим Кондратюк. 

Участь у вшануванні чудодійної ікони Матері Божої Сокальської Потішення та спільному молебні взяв громадський і політичний діяч, народний депутат України 6 скликань, 1 і 2 – від Сокальщини Ярослав Кендзьор. Він привітав громаду Сокальщини із святом та подякував за можливість із усіма церквами і парафіями Сокаля помолитись спільно перед чудодійним образом, він поділився думками з приводу ситуації в нашій державі, висловив занепокоєння розвитком «червоної фашистської чуми», що розповзається з під стін Кремля і на жаль шириться нашою землею, а також Європою. Інакше, як назвати спроби окремих політичних сил в Польщі посварити сусідні народи. Він звернувся до представників римо-католицької громади Сокаля написати листа до керівництва дружньої країни з приводу окремих рішень їх парламенту.

Слова подяки за молебень та вшанування свята Покрови в нашому місті висловила політичний в’язень, членкиня Союзу українок Марія Петрощук-Куштепа. Відтак, вихованці Сокальського будинку дитячої та юнацької творчості, народний вокальний ансамбль "Берегиня" в подячних молитвах і щирими словами звертались до Богородиці, просячи у неї опіки, заступництва та миру. На завершення парафіяни мали можливість приступити до образу Сокальської чудотворної ікони Матері Божої Потішення, яка покрила всіх своїм омофором.

Прокоментувати

Ваша Email адреса не буде опубликована